Underbara 90-tal | Magasinet Neo

Berlinmuren föll 1989 och så kom 90-talet. Årtiondet då historien tycktes ta en liten paus, fast den tydligen inte var slut, som somliga trodde. Det var tiden då demokratin skulle sprida sig närmast automatiskt, till och med ryssarna blev fria och kineserna åtminstone kapitalister. Tekniken skulle frälsa oss, internets löften var fortfarande oändliga, och mobiltelefonerna blev billigare för vart år, ju närmre millennieskiftet vi kom.

Stureplan, som tidigare mest varit en rondell med gubbiga restauranger, det nedslitna Sturebadet, Hedengrens bokhandel, och inte mycket mer av intresse, renoverades också 1989, och ersatte på 90-talet 80-talshippa Norrmalmstorg som centrum för nattlivet, vilket började bli ordentligt intensivt.

Efter decennier av provinsiell tristess, avlöst av enstaka stjärnbesök på Berns salonger och Alexandras, skapades det på några år ett stort, häftigt nattliv i Stockholm, som gjorde livet spännande och drog till sig gäster från hela världen.

Han tyckte självklart att jag borde prostituera mig, för att få lite mer intressanta erfarenheter än vad jag kunde få som helgvakt på Medeltidsmuseet

Jo, jag vet att alla tider är bra att vara ung i, och alla är lite lagom nostalgiska över de där åren då just de var på topp, rent biologiskt om inte annat. Men 90-talet var så klart speciellt helt objektivt. Allt var lite nytt och taffligt, men genomfört med desto större entusiasm. Det här är ingen heltäckande historik över decenniet, eller ens över klubblivet.

LÄS VIDARE HÄR (MAGASINETNEO.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: