”Ska du skilja dig?” | FLM

”Om vi kunde släppa maskerna!” Marianne har dunkat huvudet i den proverbiala väggen för många gånger nu. Hon är desperat och uppgiven och Johan tycker förstås att hennes önskan är hopplös. Maskeringen börjar i vaggan och forsätter hela livet, konstaterar han avmätt, eller om det är demonstrativt avvisande. Precis som det anstår den cyniska karikatyr han förvandlats till i deras privata skådespel. Kanske kommer de inte längre än så här.

Tidigare har min regi mycket gått ut på att säga åt folk var de ska stå. Men nu var frågan hur man får något att hända i ansiktet på en skådespelare

När Johan och Marianne bråkade på bästa sändningstid stannade Sverige. Under sex onsdagar försmäktade äkta makar i tv-soffor runt om i riket. Sedan ansökte de om skilsmässa. Det är i alla fall så Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap från 1973 har gått till historien.

Ruben Östlund offentliggjorde tidigt som målsättning att upprepa Bergmans bedrift med sin nya film Turist: han skulle få upp skilsmässotalen. Det, och att skapa filmhistoriens mest spektakulära lavinscen. Kanske även minska skidturismen något.

Sin vana trogen avslöjade han även filmens premiss redan på förhand – den om pappan som mitt i lavinfaran överger sin familj och sedan tvingas återvända med tappat ansikte när snöröken lagt sig. Ingen goretexjacka i världen kan skydda mot den dåliga stämningen.

LÄS VIDARE HÄR (FLM.NU)

Annonser
%d bloggare gillar detta: