Europeiska gränser på rymmen | Tidningen Re:public

Den varma sommaren börjar lida mot sitt slut. Vindarna som blåser in över de milslånga stränderna norr om hamnstaden Tanger är både friskare och starkare än för bara några veckor sedan. Strömmarna i Gibraltar sund tilltar också i styrka och temperaturen i vattnet börjar sakta sjunka. De två kameler som plikttroget vandrat fram och tillbaka längs vattenbrynet, med glada turister på ryggen, vilar nu på sanddynerna och kisar ut mot det blåsiga havet.

Lugnet som verkar infinna sig gäller dock inte alla Tangers invånare. De migranter som tagit sig upp till Marocko för att fortsätta resan mot Europa blir stressade. Ingen vill tillbringa ännu en rå vinter i Tanger.

Det borde inte vara några barriärer för brottsbekämpning mellan våra medlemsländer och i tredjeländer

– Bara den som vill dö försöker korsa sundet under vintern. Det spelar ingen roll hur bra du är på att simma när vattnet är iskallt och strömmarna starka. Vi är många som försöker ta oss över nu innan det blir ännu farligare.

Ebrima från Gambia har redan genomlevt fyra vintrar i Marocko, han är fast besluten om att det inte ska bli en femte.

Även i Europa har klimatet förändrats. Utöver höstbrisar sveper främlingsfientliga vindar med sig politiska krav på reducerad invandring och intensifierad gränsbevakning.

LÄS VIDARE HÄR (TIDNINGENREPUBLIC.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: