Ordningsmannen (Offside)

Den 14 oktober förra året mötte Sveriges U21-landslag Frankrike i Halmstad. Förutsättningarna var tuffa: Sverige behövde hämta upp ett 0–2-underläge från den första playoffmatchen för att nå EM i Tjeckien. Med fem minuter kvar ledde hemmalaget överraskande med 3–0, men när Frankrikes Layvin Kurzawa reducerade i den 87:e spelminuten såg det ut som om de kämpande svenskarna ändå skulle missa mästerskapet – på grund av bortamålsregeln. Så fick Sverige en hörna. Oscar Lewicki vräkte sig fram och gjorde sitt andra mål för kvällen. Vilda glädjescener utbröt på Örjans vall. För första gången på tio år hade ett svenskt U21-landslag tagit sig till EM av egen kraft.

När förbundskapten Håkan Ericson slog upp tidningarna dagen efter matchen kunde han läsa mängder av hyllningar till sina spelare. Aftonbladets Erik Niva skrev: »Har vi nu unga spelare med så här mycket talang och så här stora blågula hjärtan – då kommer det nog kunna bli okej för Sverige även på andra sidan av det stora Z:at.« Kvällsposten körde rubriken »GUIDOMLIGT, GUIDETTI« (trots att anfallaren blev mållös i matchen) och samma tidnings krönikör Mattias Larsson rankade Sveriges tio största talanger. Håkans Ericsons egen del i framgången var det däremot inte många som nämnde. Det var som om han, med sin något fyrkantiga förbundsframtoning, inte passade in i bragdstoryn – trots att han som U21-landslagets enda heltidsanställda person först lotsat Sverige till en gruppvinst i konkurrens med Grekland, Polen och Turkiet och sedan alltså manövrerat ut de favorittippade fransmännen i det avgörande playoffmötet.

Att spela en biroll var nu inget nytt för Håkan Ericson. På de gemensamma presskonferenserna med A-landslaget ser reportrarna mest hans dragningar som en småtråkig uppvärmning i väntan på att Erik Hamrén ska avslöja den »riktiga« truppen. På webbuppslagsverket Wikipedia sammanfattas hans gärning på fem rader. Eller gärning och gärning … det nämns att Håkan är son till den före detta förbundskaptenen Georg »Åby« Ericson, men hans egna meriter avhandlas inte. Den knapphändiga informationen är varken smickrande eller uppdaterad. Enligt Wikipedia är Håkan Ericson »en svensk fotbollstränare, som tillsammans med Tommy Söderberg är förbundskapten för svenska U21-landslaget«. Artikelförfattaren har uppenbarligen missat att Söderberg klev av redan i november 2012.

Första gången jag träffade Håkan Ericson kunde jag inte låta bli att fråga honom rakt ut:
– Hur bitter är du?

LÄS VIDARE HÄR.

Ordningsmannen

Annonser
%d bloggare gillar detta: