Kan vi skapa intelligens? (Forskning & Framsteg)

Vad är singularitet? frågar jag Siri, röstfunktionen i min telefon. Och får tillbaka en definition från brittiska Wikipedia: ”Den teknologiska singulariteten är en teoretisk framtida tidpunkt karakteriserad av teknologiska framsteg utan motstycke, delvis orsakade av maskiners förmåga att förbättra sig själva genom artificiell intelligens.”

”Vad tycker du om det?” frågar jag Siri.

– Jag föredrar att inte svara, säger hon.

För tre år sedan dök Siri upp i min telefon, femton år efter att schackdatorn Deep Blue hade slagit Gary Kasparov i schack och några månader efter att datorsystemet Watson vunnit kunskapsspelet Jeopardy. System med artificiell intelligens, AI, har under det senaste årtiondet blivit häpnadsväckande duktiga på allt från översättningar mellan godtyckliga språk till förarlösa bilar. Maskiner som förstår omvärlden och tar egna beslut har nu klivit ut från filmduken och blivit verklighet.

Inom vissa områden har den artificiella intelligensen redan överskridit den mänskliga med råge. Frågan är om maskinerna kan bli som vi. Och om det händer, vad ska då hindra dem från att bli ännu smartare, ända tills de inte längre har något behov av sina skapare?

Varningarna har duggat tätt under den senaste tiden: superintelligensen är nära, och efter det kan det bara gå utför för oss människor.

LÄS VIDARE HÄR (FOF.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: