Spänt läge (Tidningen Vi)

Ett hundratal pilbågar – de flesta över två meter långa – vinklas samtidigt mot himlen i den vackra franska slottsparken. Kaptenen ropar: ”Draw!” Bågsträngarna spänns, inte utan att skyttarna måste anstränga sig. Sedan kommer ordern:
”Loose!”

Pilarna flyger upp mot den klarblå himlen i vackra bågar mot målet som står knappa 200 meter bort. Vi avlossar nästa salva. Och den sista, tredje, innan alla börjar vandra mot målmärket för att se vem som kommit närmast.

Pilbågarna är klassiska engelska långbågar och skyttet kallas shooting at the marks – en påminnelse om det medeltida hundraårskriget (1337–1453) mellan England och Frankrike, då massformationer av engelska långbågeskyttar satte skräck i det franska adelsrytteriet. Då var det hundratusentals pilar som regnade ner över de framryckande bepansrade riddarna. ”The sky went black”, som det står i de medeltida källorna. Nu är fenomenet tillbaka i Europa. Plötsligt har långbågeskytte blivit en internationell trend. Centrum för långbågetrenden är förstås England.

Intresset började med Sagan om ringen, sedan byggde Katniss vidare på det

Vi som har samlats för att skjuta vid det franska 1600-talsslottet Château Mont l’Évêque kommer från hela Europa. Vi är kvinnor och män. Vi är gamla och unga, vissa till och med mycket unga. Särskild uppmärksamhet ägnas åt barnen som strömmar till verksamheten.

LÄS VIDARE HÄR (VI-TIDNINGEN.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: