I nationens intresse | Icon Magazine

Inne på kostymförrådet på SVT finns tio meter med enbart trolldräkter. På galgarna intill hänger kanin­kostymer, änglavingar, rymdhjälmar och riddarrustningar.

En hålögd gorillamask tittar ledset från en krok. Kan det vara den de använde i Tårtan?

Kostymförrådet bredde en gång ut sig över 3 000 kvadratmeter. Som mest fanns här 130 000 hängande plagg bevarade.

Förrådet är permanent nedsläckt – av hänsyn till både elförbrukning och klädernas välbefinnande – men när man går igenom det tänds lamporna i klädkorridorerna automatiskt. Foto­celler i golvet gör att ljuset faller på gamla kreationer som någon gång trollbundit miljoner tittare.

Alla som vuxit upp i Sverige har hjärnor som påminner om SVT:s kostym­förråd. Våra minneskorridorer är fulla av sådant vi sett på tv. Referera till vad som helst – sport, politik, samhälle – och minnesbilderna är i första hand hämtade från tv. På galgarna i våra korridorer hänger dräkter till alla Sveriges landslag och allt som Magnus, Brasse och Eva hade på sig i Fem myror är fler än fyra elefanter.

Vad vi pratar om på skolgårdar och arbetsplatser handlar till stor del om sådant vi sett på tv. Och då i synnerhet sådant vi sett på SVT som, precis som vad förkortningen står för, under nästan ett halvt sekel var lika med Sveriges Television.

LÄS VIDARE HÄR (ICONMAGAZINE.SE)

%d bloggare gillar detta: