Barn och sociala medier: ”Jag skickar över trehundra snaps om dagen” (Sydsvenskan)

Barn och unga använder sociala medier som aldrig förr. Det har väckt en debatt om förbud, lagstiftning och behovet att vara ”in real life”. Senaste larmet gällde livestreamingappen Periscope. Expertens Elza Dunkels råd till föräldrar är enkelt: ”Sluta panika”.

Sirin Assi på Johannesskolan i Malmö tar upp telefonen, klickar på den gula ikonen med spöket och visar den senaste bilden hon lagt ut på Snapchats tidslinje. En semla. Den lades upp för 53 minuter sedan. 42 av hennes vänner har redan sett den konstaterar hon glatt. Den senaste timmen har hon också skickat otaliga snaps – men de försvinner efter några sekunder.
– Vad jag tar bilder på? Det är allt! Direkt när man ser något lite roligt eller ovanligt så tänker man: Snapchat! Jag skickar över trehundra snaps om dagen.
– Och om det inte finns något roligt att dela med sig av så frågar man om någon annan kan underhålla en, fyller hennes kusin Nora Assi i.

De scrollar och visar selfies med regnbågetungor, stjärnögon, ännu fler semlor, kompisar på café.

De är ganska typiska för den generation de tillhör. Föräldrarnas favorit Facebook tappar användare bland de yngre. Snapchat har blivit favoriten. De flitigaste Snapchattarna är just högstadietjejer – tre av fyra använder det dagligen, visar en undersökning från Internetsstiftelsen. Undersökning sätter också fingret på hur snabbt det sociala medielandskapet förändras. I förra årets studie fanns Snapchat inte ens med under avdelningen för sociala medietjänster.

LÄS VIDARE HÄR.

Snaps

Annonser
%d bloggare gillar detta: