Korpelarörelsen – från fröjd till förfall | Sans magasin

Vi som var tonåringar i Kiruna i slutet på 1950-talet berättade gärna Korpelahistorier. Särskilt anekdoterna med sexuella inslag var uppskattade i den åldern. Men min favorithistoria var nog i alla fall att de så kallade korpelanerna skulle ha försökt springa igång stelfrusna lik, ungefär som med en trögstartad motorcykel.

Ett år senare kommer en ark från himlen och tar upp resten av de troende. Den landar först i Kiruna och hämtar sedan anhängarna i deras hembyar

Några decennier senare blev jag historiker och började undersöka vad som egentligen låg bakom alla skrönor. Bland annat kunde jag använda den stora polisutredningen från 1939 mot försäkran att inte avslöja några namn i min bok Protest och profetia, som kom ut 1985.

I 1930-talets Tornedalen var Korpelarörelsen förvirrande och obegriplig, men egentligen var den ganska typisk. Det har funnits hundratals liknande, kortlivade domedagssekter. Ofta bestämmer rörelserna ett datum för domedagen. När den inte inträffar flyttar de fram tidpunkten en gång eller två under ständigt ökad extas. Sedan dör sekterna i regel bort lika plötsligt som de uppstod. Men några har modererats och blivit mer stabila samfund. Så gick det till exempel med kristendomen. I Bibeln talas på flera ställen om en nära förestående domedag, och många sekter i den tidiga kristendomen tog det på allvar. Men efter några hundra år bestämde kyrkans ledning att det var falska föreställningar.

LÄS VIDARE HÄR (FRITANKE.SE)

%d bloggare gillar detta: