Så styr knarkgänget Leo Messis hemstad | Café

De syns från många platser i staden. Skyskraporna invid floden Paraná, inte långt från Rosarios centrum. Dels för att de är över 40 våningar höga, men också för att de skiljer sig från nästan all annan arkitektur i Argentinas tredje största stad. De mest uppseendeväckande byggnaderna, två vita torn, lyser i argentinska flaggans färger om kvällarna.

– Det är familjen Messi och sådana folk som har lägenheter här, kommenterar en förbipasserande invånare från kåkstaden intill.

Till komplexens garage ser du några av stadens dyraste bilar åka in även om det hör till ovanligheterna att få syn på någon över huvud taget. Det är ingen hemlighet att många av lägenheterna står tomma.

Rosaris spetsiga skyline är resultatet av 00-talets el boom sojero, sojaboomen. Tack vare närheten till Argentinas sojafält och floden Paraná, Sydamerikas näst längsta flod, samt att Rosario huserar en av landets viktigaste hamnar, transporterades tusentals ton av landets största exportvara här. Men soja, som främst exporteras till Kina och Europa, är inte den enda anledningen till man har kunnat investera i ett bostadsbyggande som liknar delar av Miami. I folkmun kallas komplexen för ”narcobyggnader”.

– För att storskalig drogtrafik ska fungera måste det finnas möjlighet att tvätta pengar, säger Carlos del Frade.

LÄS VIDARE HÄR (CAFE.SE)

 

Annonser
%d bloggare gillar detta: