#tbt: Den isländska bubblan som sprack (Tidningen Re:public)

Island är som ett mänskligt experiment. Sätt 300 000 människor på en ö och se vad som händer. På många sätt är Island en märklig plats och det som händer på Island i liten skala speglar större krafter i världen. Landet används ofta av marknadsföringsexperter för att testa produkter och reklamkampanjer. Om de är framgångsrika på Island förs kampanjerna ut i resten av världen.

Genom århundradena har Island ofta stått utanför världshistoriens stora händelser. Ändå kan man se hur världshändelserna har återspeglats på ön: 1986 träffades Reagan och Gorbatjov i Reykjavik. Hofdi, det vita timmerhuset där toppmötet ägde rum, kom att markera början på kalla krigets slut, upplösningen av Sovjetunionen och kommunismens fall. Mötet skulle så småningom leda till nedläggningen av en armébas på Island och ett tusental arbetslösa. Intill huset ligger huvudkontoret för Kaupthing bank där superkapitalismen bröt samman på Island, efter kollapsen av Lehman Brothers. Allt detta skedde strax innan hela det globala, finansiella systemet vandrade samma väg.

När den globala lågkonjunkturen slog till blev Island plötsligt en världsnyhet.  Rubrikerna var häpnadsväckande: kollaps, nationell konkurs, demonstrationer på gatorna. Kollapsen var ett faktum. Den isländska börsen, som på sin topp hade nått 9 000 punkter, låg plötsligt på 14 punkter. Siffrorna hade drabbats av vansinne.

LÄS VIDARE HÄR (TIDNINGENREPUBLIC.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: