Hemskt eller härligt? (Axess)

Hjalmar Söderberg var en mästare på att formulera aforistiska meningar i sina romaner och dramer. Att detta var en talang han var väl medveten om framgår av pjäsen Gertrud där han valt att lyfta fram en av dessa meningar. Den är inte enbart en replik i skådespelet utan står också som motto på en egen sida i bokens inledning: ”Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet”.

De orden har blivit bevingade. ”Köttets lust tror vi nog allesammans på”, sade Karl Gerhard i sin enmansföreställning Vad pappa vet om kärlek. En som verkligen trodde på köttets lust som drivkraften i hela vårt samhälle var som bekant Sigmund Freud. I Das Unbehagen in der Kultur föreställer han sig att en man någon gång i forntiden kom på att istället för att ge sig ut för att hitta en ny kvinna varje gång han kände att köttets lust pockade, kunde han ingå i en parrelation med en kvinna och på så sätt ha henne tillgänglig varje gång han fick lust.

Freud verkar inte ha trott att kvinnans köttsliga lust var lika stark, men däremot ville hon behålla sina barn och valde att stanna kvar hos mannen. Mellan man och kvinna uppstod kärlek.

LÄS VIDARE HÄR (AXESS.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: