Sara Skyttedal: KD måste komma ut som äkta höger (Dagens Nyheter)

Gryning i en källare på Södermalm i Stockholm. Soundtrack: Rammstein, tysk heavy metal. Svensk högers enfant terrible reser sig i cykelsadeln, svettig i orange tanktop.
– Så frågan, Sofo: är ni redo?! ÄR NI REDO!?
– Snabbt hårt tempo nu! Jag vill inte att ni slutar förrän ni stinker så det känns i hela salen när ni går härifrån. Okej gänget, ända in i kaklet!

Sara Skyttedal, 29-årig ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund och röststark medlem av partistyrelsen, är en udda ledarprofil i KD:s 50-åriga tradition av frikyrkliga predikanter.

Partigrundarna Birger Ekstedt och Lewi Pethrus, båda präster, ledde aldrig spinningklasser på Kocksgatan. Än mindre Alf Svensson, prästson från Skövde, eller Göran Hägglund, tidigare social­minister från Degerfors.

Sara Skyttedal är uppvuxen i miljonprogrammet Brandbergen i Haninge utanför Stockholm, där KD fick dryga tre procent i förra riksdags­valet. Hon gick teknikprogrammet med 30 killar på gymnasiet. Hennes pappa var frånvarande, mamman sjukskriven och Sara Skyttedal tog hand om sina yngre systrar från tretton års ålder.

Hon är konverterad katolik men knappast känd som from. I ett tidigare jobb sålde hon kreditkort på flygplatser och avancerade till bästa säljare i Norden. Så mycket för Jesu råd om att inte tjäna Gud och mammon med samma hand.

LÄS VIDARE HÄR (DN.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: