Harry Potter, psykologerna och det magiska intresset (Modern Psykologi)

I Harry Potter and the Cursed Child möter vi Harry Potter som trollkarlsministeriearbetande trebarnsfar. Att ett av barnen, Albus Severus, hamnat i någon form av svårighet är det vi fått veta i förväg. Vi kan dock gissa att oberoende av vad det är för problem den unge Albus Severus står inför, så blir det antagligen inget besök hos barnpsykologen för hans del. Psykologer verkar vara ungefär lika vanliga i trollkarlsvärlden som drakar och enhörningar är här i mugglarvärlden.

Det råder även en påtaglig avsaknad av psykologiska behandlingsmetoder i trollkarlarnas och häxornas värld, inte minst märkbar i relation till den uppsjö av magiska kurer som finns för problem av mer somatisk karaktär. Madame Pomfrey tar hand om alla möjliga och omöjliga skador som magiskolans elever kan råka ut för och trollkarlar och häxor som dragit på sig en släng av magisk skröplighet har olika stärkande trolldomsdrycker att tillgå. Men för dem som drabbats av svåra psykiska påfrestningar verkar inget annat finnas att tillgå än förvaring på Sankt Mungos-sjukhusets fjärde våning. Och de som dras med psykologiska besvär i vardagslivet får klara sig utan psykoterapeutisk hjälp.

Som Harry Potter-läsande mugglarpsykolog kan jag inte låta bli att fundera över om professor Trelawneys återkommande katastroftankar skulle ha kunnat mildras med några KBT-sessioner.

LÄS VIDARE HÄR (MODERNPSYKOLOGI.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: