Ett helgon utan gloria | Sans Magasin

Den nittonde oktober 2003 saliggjordes Moder Teresa av påve Johannes Paulus II – det första steget på väg mot en helgonförklaring. För att ett saliggörande ska vara möjligt krävs ett mirakel i det blivande helgonets namn, något som man i Moder Teresas fall hade hittat året innan: en fattig indiska vid namn Monica Besra som mirakulöst hade tillfrisknat från en cancertumör i magen.

Ändå har Moder Teresa fått mycket kritik genom åren. Varför?

Efter att Besra först insjuknat hade hennes man slitit hårt för att hon skulle få vård. Men till slut gick det inte längre, pengarna tog slut och två nunnor från Moder Teresas klosterorden tog över. Fast i stället för vård band de två nunnorna fast en medaljong prydd med Moder Teresas bild över Besras mage. När hon sedermera blev frisk sågs det därför som ett mirakel.

Några som inte var riktigt lika imponerade var de läkare som Besra gått till tidigare. ”Påståendet att det handlar om ett mirakel är totalt nonsens och borde fördömas av alla”, sa dr Ranjan Kumar Mustafi på Balurghat-sjukhuset i Västbengalen. ”Hon hade en medelstor tumör i nedre buken som orsakats av tuberkulos. Medicinen hon fick reducerade den cystiska massan och den försvann efter ett år.”

LÄS VIDARE HÄR (FRITANKE.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: