Högteknologins gigant (Poletik)

Fler än en av fyra av alla biotekniska lösningar som används i dag har utvecklats i Israel. Många av dessa innovationer ingår i de viktigaste behandlingarna av några av världens svåraste sjukdomar.

Det handlar om patent som har utvecklats på israeliska institutioner som Hebrew University eller Weizmann Institute av behandling av cancer, hjärt­problem, Alzheimers och många fler sjukdomar.

Årets tillväxt i Israel förväntas också vara högre än tillväxten i såväl USA som EU. Bakom den goda ekonomin finns flera nystartade högteknologiska företag.

En total bojkott av Israel, som vissa förespråkar, och den kunskap och teknologi som kommer därifrån skulle vara förödande för resten av världen. Israels bidrag inom exempelvis vattenteknologi är oundgängliga för länder vars vattenförsörjning hotas av torka eller snabbt växande befolkningar.

Experter pekar ut den allmänna värnplikten och den höga invandringen som förklaring till en kultur som gynnar entreprenörskap.
Israels befolkning uppgår i dag till strax över 8,5 miljoner på en yta lite mindre än Smålands. Trots sin litenhet till ytan och befolkningsmängd finns emellertid i Israel inte bara flest Nobelpristagare per capita utan även den högsta andelen internationella journalister per capita i världen.

Nyhetsbyrån AP har exempelvis fler anställda som befinner sig i Jerusalem än man har i hela Kina.

LÄS VIDARE HÄR (POLETIK.NET)

Annonser
%d bloggare gillar detta: