Teorin om allt | Forskning & Framsteg

Är universum oändligt? Finns det bara vår värld eller ett helt multiversum, en hel samling andra världar i princip oåtkomliga för vårt vetande? Varför finns det något alls? Fysikens dröm har länge varit att hitta ett svar som är så enkelt att det ska kunna tryckas på en T-shirt. Men i sin iver att hitta en teori för allting har fysiken kommit dithän att den enligt vissa kritiker har lämnat vetenskapen och ägnar sig åt fiktiva berättelser, ren metafysik, i stället.

Han försöker ge oss filosofiska argument, med hjälp av statistiska beräkningar, för att teorin är riktig

”Fysiken tyngs av en massa vilda spekulationer, som inte går att testa experimentellt och därför underminerar vetenskapen”, skrev två världsledande kosmologer, George Ellis och Joe Silk, i en artikel i Nature för ett par år sedan. I stället för att slå vakt om teoriernas koppling till empirin tilltalas många fysiker i dag, främst förespråkare för strängteori och multiversum, av att teorin är logiskt övertygande och elegant, menar artikelförfattarna. Slaget handlar om inget mindre än att rädda fysikens själ och hjärta.

– Vetenskapen har faktiskt bytt karaktär, vilket en del inte vill erkänna, och det finns flera anledningar att lita på en teori än bara genom den experimentella bekräftelsen, säger Richard Dawid, som är nytillträdd professor i filosofi vid Stockholms universitet.

LÄS VIDARE HÄR (FOF.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: