Palmolja – snart på en mack nära dig | Sveriges Natur

Det skymmer övernationalparken Tesso Nilo på den indonesiska ön Sumatra. Syrsor surrar, apor rör sig i silhuett över mörka trädgrenar. Vid ett litet samhälle i parkens utkant stannar en lastbil. Bromsljuset lyser upp en hög palmoljeklasar på marken. Två män hoppar ur förarhytten och börjar spetta tjugokilosklumparna och hiva upp dem på flaket.

Vi står och dokumenterar den nattliga aktiviteten när två arga bybor närmar sig. En av dem gestikulerar mot våra kameror och börjar skrika åt våra indonesiska följeslagare.
– Visst, vi odlar oljepalm i nationalparken, än sen då?

Han bankar på vår bil.
– Om ni hade kommit från en miljöorganisation hade vi förstört bilen. Och då har ni tur. I grannbyn skulle de ha mördat er.

Sedan nittiotalet har merparten av Sumatras regnskog huggits ner. Den avverkade skogen går till virke och pappersmassa och i dess ställe planteras akacia för utvinning av pappersmassa och oljepalm för utvinning av palmolja. Palmolja är världens mest sålda vegetabiliska olja. Lätt och billig att framställa tog den över i början av 2000-talet, då hälsoriskerna med transfetter uppdagats.

I dag finns palmolja i omkring hälften av alla livsmedel. Och efterfrågan ökar, i Europa främst för biodrivmedel till bilar.

LÄS VIDARE HÄR (SVERIGESNATUR.ORG)

Annonser
%d bloggare gillar detta: