Känn med dig själv | Modern Psykologi

Utveckla din medkänsla med dig själv och skapa ett bättre samhälle på vägen. Så vill psykologen Paul Gilbert besegra biologins kompromisser.
– Människan har verkligen ett allvarligt problem med sin hjärna, säger han med eftertryck.

Paul Gilbert hade ägnat sitt yrkesliv dittills åt att förstå hur människans psyke fungerar. Men det var först när han såg en ovanligt närgången BBC-dokumentär om nazisternas koncentrationsläger som insikten sjönk in.
– Jag grät i två timmar. Jag var inte samma person efter det.

Folk tror ofta att evolutionen skapar bra design, men det gör den inte. Den skapar design som, typ, funkar

Det var 1995. Nu, två decennier senare, står han avspänd i tröja och strumplästen på Ersta diakoni högst upp på Söder i Stockholm. Nedanför breder Saltsjön ut sig framför Djurgården och Gamla stan. I salen där Paul Gilbert just avslutat en workshop står tomma stolar i en halvcirkel och några deltagare hänger sig kvar för att utbyta några sista tankar.

Sedan 1980-talet har Paul Gilbert forskat om självkritik, skam och hur vi kan bemästra den självförintande inre röst som skapar så många problem. Svaret stavas medkänsla, eller compassion, den engelska term som ofta används även i svenska sammanhang. Den behandlingsform som Paul Gilbert har arbetat fram, compassionfokuserad terapi, har hämtat inspiration från så vitt skilda områden som kognitiv terapi, evolutionspsykologi, neurovetenskap och buddhism.

LÄS VIDARE HÄR (MODERNPSYKOLOGI.SE)

%d bloggare gillar detta: