Power woman | Modern Psykologi

När folk känner igen socialpsykologen Amy Cuddy på stan och vill ta en bild tillsammans med henne frågar de ofta om hon kan stå på ett särskilt sätt: med fötterna isär i axelbredd, spikrak rygg och händerna på höfterna. En självsäker pose som förknippas med den i Sverige ganska okända serietidningssuperhjälten Wonder Woman.

Jag tänker på närvaro som förmågan att kunna plocka fram dina bästa sidor

Historien bakom det udda önskemålet – och det ovanliga fenomenet att en psykolog blir stoppad av fans på gatan – började en måndagsförmiddag i juni 2012 i Edinburgh, där Amy Cuddy föreläste på konferensen TED global under titeln ”Ditt kroppsspråk formar vem du är”. Det är rimligt att anta att det är en av historiens mest sedda psykologiföreläsningar. Närmare 35 miljoner gånger har folk klickat på länken och hört hennes berättelse, den näst mest sedda i TED:s historia, långt före Bill Gates, Bono, Al Gore och andra mega-kändisar som föreläst på den tvärvetenskapliga, nätsända konferensen.

Budskapet som slagit an hos så många människor är enkelt: Ditt kroppsspråk uttrycker inte bara hur du mår, utan det påverkar också hur du mår. Amy Cuddy tar ett betydligt bredare grepp om idéerna bakom föreläsningen i sin bok Närvara: Stärkt självförtroende med kroppens hjälp (Libris förlag) som kommer ut på svenska i höst.

LÄS VIDARE HÄR (MODERNPSYKOLOGI.SE)

%d bloggare gillar detta: