Kuba kopplar upp sig | Ny Tid

På utsidan ser det lilla huset i Havannastadsdelen Vedado Nueva ut som vilket kubanskt hus som helst, med en pastellfärgad fasad och generösa balkonger där de boende tillbringar det mesta av sin tid. På insidan bor däremot en man som är en nagel i ögat på den kubanska statsledningen, den 48-åriga människorättsaktivisten Lazaro Yuri Valle Roca. Han var en av de första bloggarna i Kuba och driver i dag bloggen Yuri el Conteston som handlar om sociala och politiska orättvisor i det kubanska samhället.

Vi försökte och försökte få till en bra uppkoppling och när det väl gick och vi fick se varandra började hela familjen att gråta

Valle Roca skuffar in oss i ett litet kyffe på husets baksida. Han är rödögd och stinker alkohol och på bordet ligger en tummad ask kubanska cigaretter. Han föser undan lite disk, sätter sig på diskbänken och börjar berätta.

– Castros är och lever som kapitalister. De skryter om sin sjukvård, utbildning och barnomsorg, men allt är en lögn. Standarden är dålig och sjukhusen saknar mediciner och skolorna är slitna. De försöker dölja verkligheten för omvärlden.

Med en farfar som var kommunistledare och nära vän med Fidel Castro såg Valle Roca tidigt i vilket överflöd ledarna levde medan befolkningen gick på knäna. Under den ekonomiska krisen 1990–1995 bestämde han sig för att bli aktivist på heltid, först som socialarbetare och sedermera som bloggare.

LÄS VIDARE HÄR (NYTID.FI)

%d bloggare gillar detta: