Donald Trump och rädslan för döden | Modern Psykologi

Juli 2016: Det är en kvalmig sommarkväll i Cleveland och Donald Trump håller avslutningstalet på Republikanernas partikonvent inför en fullsatt arena. Fastighetsmogulen, med en amerikansk flagga på kavajslaget, målar upp en dystopisk bild av situationen i landet:
– Det här är arvet från Hillary Clinton: död, för­störelse, terrorism och svaghet, säger han, och levererar en lösning på det stora hot som nationen står inför, strax innan ballonger i rött, vitt och blått och konfetti väller ner över jublande republikaner:
– Ingen kan systemet bättre än jag, och därför är det bara jag som kan styra upp det!

Det finns mycket forskning som visar att folk påverkas och motiveras av vad de tror att människor i samma position i samhället gör

November 2016: Det är bara en vecka kvar till presidentvalet och en volontär för Hillary Clinton knackar dörr i en förort till Des Moines, Iowa, hos väljare som kan tänkas stödja Demokraternas kandidat. Efter att ha pratat med en väljare en stund frågar volontären, avslappnat och liksom i förbifarten, hur han ska ta sig till röstningslokalen på valdagen den 8 november. ”Åker du bil?” ”Vet du hur du ska åka?” ”Vilken tid ska du åka?” Även om frågorna finns nedskrivna i volontärens manus är hon egentligen inte intresserad av svaren och antecknar dem inte.

Det här är två exempel på hur psykologi spelar in i årets valrörelse, som står mellan två mycket olika kandidater med låga popularitetssiffror.

LÄS VIDARE HÄR (MODERNPSYKOLOGI.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: