#tbt: Följ med bakom kulisserna på Lundsberg | Café

Ljudet av 35 snubbar som ställer sig upp unisont. Vi är på elevhemmet Björke på Lundsbergs privatinternat. Det är fredag när vi knackar på mitt i lunchen. Alla reser sig omedelbart.

För att vara en skola med så pass stekiga konnotationer – Carl Philip, hans farfar, prins Bertil och prins Carl Johan hör till de utexaminerade – är detta vårt första möte med Lundsberg påfallande vardagligt.

Han är också duktig på att se om någon druckit kvällen innan. Då är det snabbt fram med blåsapparaten

Laxlasagne, sallad med morötter utan dressing, en ledsen ost serveras. Det enkla har blivit något av en konkurrensfördel.

Efter det att Jens Lapidus i romanen Snabba cash utmålat Stockholms societets­kvarter som fulla av droger, gangsters och måttlöst supande har allt fler Stockholmsfamiljer vänt sig till Lundsberg.

Det hävdar en av husfäderna på internatet. Här, menar han, finns ett hyfs bevarat som gått förlorat på andra karaktärs­danande platser, så som Stureplan. Platsen är Värmlands sydöstra hörn, ensligt, någon mil norr om Kristinehamn.

Lundsberg är en liten skola: bara kring 200 elever. Notan för en gymnasieelev är 196 000 kronor per år, en högstadieelev något mindre: 167 000. Är det värt det?

På kvällen hänger vi i Hanna Wachtmeisters internatrum. Hon är mönstereleven i pärlor och röd studentmössa. Hennes pappa sitter i styrelsen för den stiftelse som äger skolan. Stiftelsen är god för 56 miljoner i donationsfonder, enligt fjolårets årsredovisning.

LÄS VIDARE HÄR (CAFE.SE)

%d bloggare gillar detta: