Bönder är vi allihopa! | Tidningen Vi

Författaren Hanna Hellquist klagar på värmen under lamporna. Hon rättar till sin vintageklänning och suckar:
– Alltså, den här luktar av någon annan människas svett.

Blixten går av med ett poff! Fotografen instruerar sin assistent att hålla reflexskärmen lite högre så att ljuset inte blir för hårt i Annie Lööfs ansikte. Så är det med bilder. De består av ljus, skugga och olika saker som sätts ihop till en sammanhängande berättelse. Bilden av landsbygden är inget undantag.

…om samhället skulle braka samman. Att terrorister eller utomjordingar skulle spränga Sveriges radio i luften, typ. Vart skulle jag ta vägen då?

Vi befinner oss i Hammarby sjöstad i Stockholm, i en fotostudio fylld av hö. Annie Lööf är här för att hon har en vision om landsbygden. En bild av hur hon vill se den utvecklas. Hanna Hellquist är här för att hon skildrar livet på landet som det faktiskt ser ut i all sin sorg och tragik. Åtminstone i det Värmland hon lämnat bakom sig och med jämna mellanrum återvänder till. Hennes bitterljuva krönikor finns nu samlade i en inbunden volym om 750 sidor. Titel: En tryckare på Blue Moon Bar.

När Hanna Hellquist flyttade till Stockholm för att jobba på nöjesbilagan DN På Stan, tyckte hon att hon lät pinsam. Hon försökte anlägga en mer neutral dialekt och började snusa portion i stället för baksnus för att stilla nikotinbehovet.

LÄS VIDARE HÄR (VI-TIDNINGEN.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: