De utdöda djurens återkomst | Forskning & Framsteg

Uroxen, som är ursprunget till våra tamkor, var ett majestätiskt djur. Uroxetjurarna hade en mankhöjd på hela 1,8 meter och de vägde närmare ett halvt ton. Hornen var meterlånga och pälsen kort, svartbrun hos tjurarna och mer rödaktig hos korna.

Den allra sista uroxen dog 1627. Även om arten fanns avbildad och omnämnd i en mängd olika texter så försvann nästan minnet av den också. Men nu har europeiska forskare bestämt sig för att ändra på den saken.

Mammuten planerar han att återuppväcka genom att helt enkelt bygga om en asiatisk elefant

– Målet för mig är fritt levande hjordar av uroxar i stora naturskyddsområden i Europa, säger Henri Kerkdijk-Otten, som leder projektet Uruz, ett gammalt germanskt ord för uroxar.

Metoden som han använder för att nå sitt mål kallas back-breeding, baklängesavel. Tanken är att eftersom alla dagens kor härstammar från uroxen så borde också uroxens egenskaper finnas kvar i arvsmassan hos moderna kor, om än nedbäddad och undanträngd. Planen är ett avelsprogram som kombinerar fyra olika lantraser. Tillsammans ska de göra den nya uroxen tillräckligt stor, med tillräckligt långa horn, rätt färg och ett beteende som gör att de klarar sig i det vilda. Projektet är redan i gång och Henri Kerkdijk-Otten hoppas att det ska födas kalvar med rätt utseende redan nästa sommar.

LÄS VIDARE HÄR (FOF.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: