Så förvred främlingsfientliga historien om äldre och nyanlända på Vintertullen | Södermalmsnytt

”Våra pensionärer som betalat skatt i hela sitt liv. De som byggt upp vårt välfärdssamhälle skall nu kastas ut från våra äldreboende. Bostäderna skall istället ockuperas av invandrare”.

I entrén till Vintertullen har någon satt upp en lapp på husets anslagstavla.

Det är oktober och ett 100-tal nyanlända har precis flyttat in. Jag är här för att intervjua några av dem när jag ser lappen, full med främlingsfientliga lögner.

Historien börjar med ett skyfall sommaren 2014, då himlen öppnar sig över Stockholm och vatten strömmar in i bottenplanet

De nyanlända är ”kriminella, extrema islamister som ljuger om sin ålder och härkomst”. De har ”pengar undanstoppade i madrassen”, de betalar inte för sitt boende och får stora bidrag.

När jag står och läser kommer en 22-årig kille in genom porten. Han har flytt från Syrien, fått uppehållstillstånd i Sverige och bor nu i Vintertullen.

Vi får följa med honom hem, han berättar om sin bakgrund och sitt nya liv. Innan vi går frågar jag om han känner sig välkommen och trygg i Vintertullen. Då tittar han oförstående på mig.

Jag berättar att det precis har brunnit på ett annat genomgångsboende i Fagersjö.

– Är det sant? frågar han. Det kanske är de där clownerna? säger killen som sett den massiva medierapporteringen om clowner som begår brott.

LÄS VIDARE HÄR (STOCKHOLMDIREKT.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: