Varken galenskap eller ondska | Kvartal

Medierna översköljer oss med budskap om en skrämmande, våldsam och brutal omvärld. Vårt regelmässiga svar är att sluta våra ögon och stänga av våra känslor, för att orka gå vidare med våra egna liv. Den känslomässiga reaktionen är begriplig. Men tyvärr ledsagas den av allvarliga kognitiva misstag. Då vi inte orkar engagera oss vill vi inte heller förstå. Det är dumt. Kan vi förstå vår situation bättre kan vi också göra något åt den. Även utan en total inlevelse.

Kan Breiviks dåd förklaras av att han var mentalt sjuk, och Islamiska statens halshuggningar av att medlemmarna i organisationen är onda?

Två kognitiva skyddsmekanismer som ofta träder i funktion är dessa. Vi förklarar eländet som möter oss med att det utgör resultat av ”galenskap”. Eller vi omtalar det som uttryck för ”ondska”. Men varken galenskapen eller ondskan är möjlig att förstå. Därmed kan vi skjuta de besvärliga fenomenen ifrån oss som obegripliga. Vi gör då ett misstag. Och detta misstag borde vara möjligt att korrigera – även om vi aldrig känslomässigt kan ta till oss allt elände i vår omvärld.

Men utgör inte påståendet att ett dåd är utfört i vansinne ett slags förklaring till det? Aftonbladet skrev till exempel den 22 juli 2011 om Breiviks brutala mord på ungdomar i Norge: ”Minst 85 döda i vansinnesdådet”.

LÄS VIDARE HÄR (KVARTAL.SE)

 

Annonser
%d bloggare gillar detta: