På flykt från Krim | Amnesty Press

I mars 2014 tog rysk militär kontroll över Krimhalvön och kuststaden Sevastopol. En folkomröstning om huruvida den tidigare autonoma republiken inom Ukraina skulle tillhöra Ryssland resulterade i att nästan 97 procent ska ha röstat för att Krimhalvön ska tillhöra Ryssland. Valdeltagandet ska ha varit 83 procent. Folkomröstningen ifrågasattes och annekteringen kritiserades hårt.

Ett fördömande stoppades av ryskt veto i FN:s säkerhetsråd men i FN:s generalförsamling antogs en resolution med 100 ja-röster (elva röstade mot och 58 avstod från att rösta) som ogiltighetsförklarade folkomröstningen.

För krimtataren Serdar Seytapiev, som var pro-ukrainsk aktivist, blev det för farligt att stanna efter den ryska invasionen. Många är medvetna om vad de yttersta konsekvenserna av politiska ställningstaganden kan resultera i. Den 15 mars 2014 hittades krimtataren Reşat Ametov mördad i en skog. Kroppen bar spår av tortyr. Han hade den 3 mars 2014 genomfört en fredlig protest på Lenin-torget i Simferopol mot de ryska styrkorna men fördes bort av uniformerade män.

– När folkomröstningen hölls förlorade jag i princip allt hopp om mänskliga rättigheter eller att kunna känna mig trygg på en plats som Krim, förklarar Serdar Seytaptiev.

Drygt två veckor senare flyttade han ensam från hemstaden till Lviv i västra Ukraina där han valde att avsluta sina universitetsstudier.

LÄS VIDARE HÄR (AMNESTYPRESS.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: