Tacka Míhály för ditt flow | Modern Psykologi

1945. Svarta bönder, vita löpare, kung och drottning, diagonalt eller rakt fram. Ruta för ruta. Den tolvårige Míhály Csíkszentmihályi är så uppslukad av schackspelet att han inte ens märker att bomberna faller runt omkring honom, där han sitter i ett interneringsläger i slutet av andra världskriget. Hans familj har blivit ditskickad av engelsk-amerikanska trupper som misstänker att hans far, en ungersk diplomat som arbetar i Italien, sympatiserar med fascistregimen.

Jag tror att jag var lyckligare innan jag försökte förstå mig på allt det här. Men som den professor och lärare jag är, skulle jag vara mindre lycklig om jag inte visste vad flow var

Först efter sju månader släpps familjen med en platt ursäkt. Men det var där och då på en sovbrits i en smutsig barack i det brinnande slutskedet av andra världskriget som Míhály Csíkszentmihályi för första gången blev medveten om hur tillfredsställande och totalt absorberande en riktig flowupplevelse kan vara.

2015. Någon lyfter upp en liten vilsekommen sköldpaddsunge ur poolen. Det är eftermiddag på konferensanläggningen i Coronado Springs i Orlando, Florida. Flera av deltagarna på den fjärde världskonferensen i positiv psykologi vill kyla ner sig efter en engagerande dag. Simning är en av de aktiviteter där tid och rum plötsligt kan upphöra, där simmaren kan bli ett med vattnet.

Mr Flow himself, Míhály Csíkszentmihályi, nöjer sig dock med ett dopp. Hans doktorander och studenter flockas runt honom, alla lika angelägna om att hitta en ledig solstol till den 81-årige professorn i psykologi.

LÄS VIDARE HÄR (MODERNPSYKOLOGI.SE)

<span>%d</span> bloggare gillar detta: