Tvillingarna skilda världar efter flykten från IS | Expressen

– Tjugosex. Tvåa, sexa.
– Fyrtiotvå. Fyra, tvåa.

Bingonumren studsar mellan matsalsväggarna på Stora Ekeberg. Runt borden sitter föräldrar och barn. Barnen översätter, de vuxna spelar.

I det gamla sanatoriet utanför Skara, byggt 1914, har både tbc-patienter och överlevare från nazisternas koncentrationsläger fått vård. På den tiden rymde anläggningen 254 vårdplatser. I dag har mer än dubbelt så många asylsökande placerats här av Migrationsverket.

Vi vill inte skapa problem eller störa Migrationsverket genom att klaga, säger Samira. Men just nu kan vi inte göra något annat

I matsalen är känslan av gammaldags institution bevarad med höga spröjsade fönster, beige väggar, högt i tak, kaklat golv. Utanför fönstren jämnar en av Bert Karlssons grävmaskiner marken för de modulhus där entreprenören tänker sig att pensionärer, studenter och nyanlända ska kunna bo i framtiden, i brist på andra bostäder.

Mitt under en spelomgång får en av familjerna plötsligt tre brev levererade till bordet. Tre kuvert med Migrationsverkets röda logotyp. I över ett år har de väntat på besked. Pappan släpper taget om bingobrickan, sliter upp kuverten.

Khaled Haj Osman, 51, öppnar ett fönster för att släppa in frisk luft. Hustrun Samira, 46, beklagar att familjen inte har något mer än två gröna äpplen att bjuda på. De får 2 400 kronor av Migrationsverket varje månad, så det finns inte utrymme för några excesser.

LÄS VIDARE HÄR (EXPRESSEN.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: