Biggest loser | Modern Psykologi

De fyra papporna möts vid förskolans cykelställ efter barnlämning och inser att de ska åt samma håll. Männen hoppar upp på cyklarna och lämnar de lekande döttrarna bakom sig. Inom någon minut har den sociala cykelturen förvandlats till en vansinnestävling bredvid dragspelsbussar och genom rondeller. En av dem kör in i fronten på en bil och cykeln blir skev men han ger inte upp. Loppet fortsätter. ”Kom igen! Det där ska inte få hindra dig, fortare!” Genom Stockholms innerstad går den rasande kampen. Och så händer det. En budfirmabil kör ut från en tvärgata. En av männen faller av cykeln och hamnar under bilen. Ingen av de andra stannar. ”Kom igen nu då! Sista lilla biten bara!”

Medmänniskor reduceras till redskap eller hinder för vår framgång eller bara till jämförelsematerial när vi försöker boosta vår självkänsla

Framme vid slutmålet är kropparna fulla av adrenalin. De skrattar. Så börjar pulsen gå ner. ”Och Vilmas pappa då?” De tittar längs vägen men han syns inte till. De tre nickar lätt åt varandra och rycker på axlarna innan de hoppar upp på cyklarna för att ta sig sista biten till sina jobb.

I Jerker Virdborgs djupt obehagliga novell Värtavägen ner förvandlas lekfullhet snabbt till hänsynslöshet. Den som sig i leken ger får leken tåla. Att ta ut sig fysiskt ger oss kickar i form av hormontillströmningar som skapar välbehag.

LÄS VIDARE HÄR (MODERNPSYKOLOGI.SE)

%d bloggare gillar detta: