#tbt: Den ofrivillige elitisten | Fokus

Zlatan Ibrahimovic köper ett hus för 25 miljoner kronor i Malmö. Fredrik Ljungberg poserar i kalsonger på Time Square i New York. Christian Wilhelmsson »spontanshoppar« en Rolex för 65 000 kronor.

Svensk fotboll har gjort en lång resa sedan legenden Gunnar Nordahls tid.

När EM-truppen presenteras i mitten av maj är Zlatan och Ljungberg bara närvarande i form av två gigantiska bilder på väggen. På scenen står i stället modeprofilen Sofi Fahrman och pratar om landslagets nya kläder.

Längre fram i bänkraden sitter förbundskaptenen, en 59-årig norrlänning vars favoritförfattare är vänsterdebattören Göran Greider. Hans specialarbete vid Gymnastik- och idrottshögskolan innehöll en kritisk analys av vad som skulle hända om kapitalisterna fick makten över de svenska fotbollsklubbarna.

När Lars Edvin Lagerbäck till slut får ordet uppe på scenen talar han inte om Zlatan eller någon annan av de stora svenska artisterna. I stället betonar han att Sverige har nått sina framgångar tillsammans, som ett lag. Med sitt lite byråkratiska sätt att uttrycka sig slår han fast:

– Vi i svensk fotboll har en teamorientering som är en viktig framgångsfaktor.

Inför presskonferensen undrade många om Marcus Allbäck skulle få plats i EM-truppen. Den 35-årige anfallaren har haft en svag säsong i klubblaget FC Köpenhamn.

LÄS VIDARE HÄR (FOKUS.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: