Sista chansen för ”USA:s Nelson Mandela” | Tidningen Syre

Det finns många skäl för president Obama att benåda Leonard Peltier: hälsan sviktar i sviterna av en rad sjukdomar och bristfällig tillgång till sjukvård och han har suttit frihetsberövad i 40 år utan permission eller tidsbestämt straff. Men främst för att han är oskyldigt dömd för morden på FBI-agenterna Jack Coler och Ron Williams, enligt Peltiers försvarsteam.

1977 dömdes Peltier mot sitt nekande och utan teknisk bevisning, vilket satte punkt för en människojakt som saknar motstycke i USAs nutidshistoria. Målet kastar obehagliga skuggor över USAs rättssystem och förhållande till sin ursprungsbefolkning. 1970-talet var en turbulent tid i USA och Oglala–Lakota-reservatet Pine ridge i South Dakota hade högre mordfrekvens per capita än diktaturens Chile. Oklarheterna i målet mot Peltier kan summeras med frågan: är en person inte oskyldig tills motsatsen bevisas?

2010 satte Amnesty upp Peltiers fall på listan över ”orättvisa rättegångar i USA”.

Frånsett domens bakgrund och politiska explosivitet bör Obama benåda Peltier av humanitära skäl, menar Erika Guevara Rosas, chef för Amnestys Amerikakontor:

– Vi förblir allvarligt bekymrade över det sätt som Peltier fälldes på, och vi tror att politiska faktorer kan ha påverkat fallets utgång.

I slutet av 2016 hamnade reservatet Standing Rock i världens blickfång.

LÄS VIDARE HÄR (TIDNINGENSYRE.SE)

%d bloggare gillar detta: