#tbt: Sanning & konsekvens | Magasinet Filter

Precis som hon gjort nästan varje lördag de senaste elva åren skulle Ingwor Westberg ställa sig på den lilla stentrappan framför åhörarna i Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm och intervjua en aktuell författare. Den här dagen hette författaren Maja Lundgren.

Hennes Myggor och tigrar, som kommit ut en månad tidigare, hade väckt viss debatt, men inte mer än att Ingwor räknade med max ett hundratal åhörare och ett lugnt och eftertänksamt samtal.

Då trillade tidningen ner genom hennes brevinkast. När Ingvor Westberg plockade upp Dagens Nyheter gladdes hon åt tidningens nya satsning »Boklördag«. Men hon blev lika snabbt orolig för sitt författarsamtal.

I en krönika förklarade DN:s kulturchef Maria Schottenius att Myggor och tigrar var »en bok som faller sönder och inte fungerar litterärt«. Hon omyndigförklarade Maja Lundgren genom att kalla henne »uppenbarligen psykiskt labil«, och kritiserade Bonniers för att »profitera på en skör människas verklighetsuppfattning och riskera att de som råkat komma i vägen blir groteskt uthängda«. I samma bilaga gav Schottenius debattutrymme åt journalisten Dan Josefsson, en av de män som hängts ut i Myggor och tigrar. Josefsson kallade boken »ett moraliskt haveri« och anklagade Lundgren för att begå ett lögnaktigt karaktärsmord på honom och »lägga vidriga uttalanden« i hans mun.

LÄS VIDARE HÄR (MAGASINETFILTER.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: