Morden i Malmö | Aftonbladet

Malmöborna hade inte börjat andas ut, det vore att ljuga. Så fungerar inte invånare som i åratal har härdats av vetskapen om att nya katastrofer alltid ligger på lur. Men det hade onekligen ljusnat.

I slutet av februari förra året hade ingen människa skjutits till döds på elva månader. Inga siffror att skryta med, kanske. Men i Malmömått mätt var det ett fall framåt.

Sedan kom skottdagen. Den 29 februari mördades en 30-årig man på en parkeringsplats på Lindängen. Mannen var en ledargestalt i den grovt kriminella så kallade M-falangen.

Så vad händer när en gängledare dör? Med lite tur minskar våldet. Den här gången blev det tvärtom.

I dag, knappt ett år efter dödsskjutningen, har ytterligare elva personer mördats. Det senaste offret var gymnasieeleven Ahmed Obaid, 16, som förra torsdagen sköts ihjäl strax bakom en busshållplats på Rosengård. Bara ett hundratal meter från hemmet.

Ingenting tyder på att Ahmed Obaid rörde sig i kriminella kretsar. Fram till sin dödsdag fanns hans namn inte någonstans i polisens register. Varken som anmäld, vittne eller brottsoffer.

Kan det handla om en våldsspiral? Kan ett mord på en gängledare leda till att en till synes oskyldig pojke skjuts till döds nästan ett år senare?

LÄS VIDARE HÄR (AFTONBLADET.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: