Skiftbyte i åtgärdsfabriken | Fokus

Man kom in i det ganska fort. Inte för att det inte var svårt, men för att man visste vad man skulle göra. Matcha folk. Det handlade att om kolla med arbetsgivarna om de var intresserade av den arbetslösa person man just träffat.

Oftast var de inte det.

När man ändrar väldigt snabbt drabbar det personer som deltagit i programmen. Det blev radikala förändringar

De tittade på papperna, gjorde en grimas och sa att det var fel sort. Att folk som hade varit utan jobb så länge inte var intressanta. Vad vill ni ha då, kunde man fråga. De svarade oftast: nån som är som  … och kunde ibland nämna ett namn, typ en Solveig, en som kunde arbetsplatsen, som fattade vad som behövdes. En »ny Solveig« ville man ha, men just henne hade man sällan på Arbetsförmedlingen, en person som både kände till kulturen på just deras jobb och som garanterat inte klappade ihop för att det blev lite mycket.

Sånt fick arbetsförmedlarna höra.

Det här var samtidigt som riksdagsvalet 2006 närmade sig. Arbetsförmedlarna kunde inte undvika att märka att deras verksamhet hamnade i skottgluggen. Regeringen Persson lade på deras myndighet nya saker för att få ner arbetslösheten. Den borgerliga alliansen sa att de tyckte samma myndighet var allmänt oduglig och borde läggas ner.

LÄS VIDARE HÄR (FOKUS.SE)

 

Annonser
%d bloggare gillar detta: