Nepals första barnmorskor | Ottar

Prasansa Budha sover på ovanvåningen i familjens hus när pappa ropar »kom ner, du har fått en lillebror«! Hon rusar ner och möts av ett litet, litet ansikte och skrik från en nyfödd. Men också av sin mammas skrik. Och blod. I soffan och på golvet. Pappa ber Prasansa att hålla bebisen. »Gå ut i köket« säger han. Och hon ser genom dörrspringan hur han torkar golvet med en trasa och vrider ur den utanför dörren. Blod på jorden och de gröna bladen. Mamma slutar aldrig att blöda. När Prasansa kommer in i vardagsrummet igen så ligger mamma tyst i pappas knä. Prasansa är sju år när hennes mamma dör.

2015 dog 1 500 personer i samband med en förlossning, vilket motsvarar 258 per 100 000 förlossningar

Sexton år senare sitter Prasansa i en skolbänk, på översta våningen i ett av huvudstaden Kathmandus största sjukhus. Det är torsdagsförmiddag och ljudet av trafiken strömmar in genom de öppna fönstren.

– När min mamma dog så bestämde jag mig, säger Prasansa. Hon bestämde sig för att förändra villkoren för Nepals kvinnor. Och det kommer hon att göra.

Nepal är ett litet land, vid randen av snöklädda Himalaya. Det är också ett av världens fattigaste länder där en majoritet av befolkningen jobbar med jordbruk och bor i små, isolerade byar som länkas samman av stigar.

LÄS VIDARE HÄR (OTTAR.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: