#tbt: Den geniale galningen | King Magazine

Sommaren 1988 stod Jan Friedman, Kinneviks mediedirektör, på Arlanda med en tårtkartong i handen. Snart fick han sällskap av Bosse Andersson, nattchef på Expressen.

De skulle tillsammans ta flyget till New York för att träffa Jan Stenbeck som var på väg att starta tidningen På TV och letade efter en chefredaktör. Andersson stod högt upp på önskelistan och hade, med Friedman som förkläde, fått audiens.

Han frågade vad som fanns i kartongen.

Friedmans svar: en kolapajtårta från mästerkocken Erik Lallerstedts restaurang. Det var Stenbecks favoritdessert och han hade bett sin direktör ta med en tårta över Atlanten.

fter att ha klivit ombord på planet gav Friedman den till flygvärdinnan och lyckades nio timmar senare få med sig den oskadd genom tullen (men bara efter att ha öppnat locket så att knarkhundarna kunde sniffa).

Nästa morgon kom en limousin och hämtade Andersson och Friedman utanför hotellet på Manhattan. Den körde dem till Mayville Farm på Long Island, en gammal bondgård där Jan Stenbeck bodde med fru och fyra barn. Orakad och solbränd slog han upp dörren. Stenbeck hälsade inte, utan tittade i stället på Friedman, sedan på Andersson, på Friedman igen och direktörens tomma hand.

– Var är tårtan?

Den hade Friedman glömt i hotellrestaurangens kylskåp.

LÄS VIDARE HÄR (KINGMAGAZINE.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: