Med hälsning från Norrland | FLM

Linnéa Sjödin: Jag har funderat en del på det här med att vara norrländsk filmskapare, det vill säga en filmskapare från Norrland, och att vara en filmskapare som ägnar sig åt norrländsk film. Skulle ni säga att det finns någon skillnad på dessa två? Går de ens att åtskilja? Finns det något övergripande karaktäristiskt för norrländsk film, förutom att den utspelar sig i Norrland?

Clara Bodén: Att vara en filmskapare född i Norrland och att filma i Norrland är varken samma sak eller ett kriterium för att vara ”norrländsk filmskapare”menar jag. Jag tycker både frågan om var man lever sitt vuxna liv och vilken intention man har med sin skildring av Norrland är relevant. Även till vad man vill bidra med sin film. Lite beroende på hur svaren ser ut på de frågorna så kvalificerar sig filmer till att vara Norrlandsskildringar i min värld.

Jonas Selberg Augustsén: Jag kommer från Norrbotten. Och jag filmar nästan alltid i Norrbotten. Men med risk för den generalisering och kategorisering det kan innebära – jag vill alltid känna mig större än den fyrkanten jag eventuellt håller på att tryckas in i – kan jag dock säga att jag inte har något emot att bli kallad Norrlandsfilmare.

LÄS VIDARE HÄR (FLM.NU)

Annonser
%d bloggare gillar detta: