#tbt: Barnflickan, Kristi brud och tillvaron på Kumlaanstalten | Café

Jag hade suttit i nästan sex timmar med Helge Fossmo i besöksrummet på Kumla­anstalten. Vi hade käkat ärtsoppa och pannkakor – det var en torsdag i slutet av maj i år – och pratat om det mest uppmärksammade rättsfallet sedan Palmemordet. Fossmo var den beryktade Knutby­pastorn som, mot sitt nekande, dömts till livstids fängelse för anstiftan till mordförsök och mord på sin fru Alexandra, samt anstiftan till mord­försök på grannen Daniel Linde, som var gift med Fossmos älskarinna Anette Linde.

Fossmo hade stirrat på den lilla hög knäcke­brödssmulor bredvid mitt anteckningsblock som irriterat honom en stund. Vi hade kommit in på hans psykologiska profil som gjorts i februari på riksmottagningen i Kumla strax efter att han förflyttats från Kronobergshäktet i Stockholm. Utredaren, den legitimerade psykologen Peter Johansson, konstaterade bland annat att Fossmo har vissa tvångsmässiga inslag i personligheten.

– Det är pedanteri. Jag brukar säga noggrann, men andra säger att jag är pedant. Jag undrar till exempel hur du kan sitta med en hög smulor bredvid skrivblocket, sa han, reste sig upp från stolen, rundade bordet, torkade upp smulorna och senapskladdet.

Efter vårt möte funderade jag på om jag hade gått på pastorns bluff.

LÄS VIDARE HÄR (CAFE.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: