#tbt: Stasis svenska spioner | Magasinet Neo

– Jag förstod att det skulle finnas saker om mig hos Stasi, men inte i den här omfattningen. Det kom som en chock.

Sven pekar på pappershögen på bordet. Vi träffades på en konferens om Stasi. Nu vill han visa mig sin egen personakt från Ministerium für Staatssicherheit, som var det officiella namnet på DDR:s fruktade säkerhetstjänst.

Han vill inte medverka med sitt riktiga namn. Inte för att han har något att skämmas över, men han tänker på sin familj och på den man som en gång var hans bäste vän. Det är därför jag har valt att kalla honom Sven. Det är ett bra namn på en helt vanlig svensk.

– Jag har aldrig varit någon inflytelserik affärsman eller någon topp i samhället, säger han. Allt detta arbete för en oansenlig person som jag.

Sven är i dag pensionär, men arbetade under kalla kriget inom en statlig verksamhet som hade med personuppgifter, flyktingar och gränskontroll att göra. Jag börjar bläddra i akten och finner mest blanketter och rapporter, men också en och annan bild. Papperskopiorna av fotografierna är så mörka att Sven knappt kan se vem de föreställer. De flesta sidorna är fyllda med maskinskriven text, men det finns också några få handskrivna rapporter.

LÄS VIDARE HÄR (MAGASINETNEO.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: