Ruta för ruta | Modern Filosofi

Vad skulle hända om vi målade en ruta på torget där man bara får utföra goda handlingar? Ett slags moralisk rökruta i en kall och likgiltig värld.

Rutan finns. Den är markerad med dubbla rader av vita gatstenar och ligger på Flanaden mitt i småländska Värnamo. ”Rutan är en frizon, där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad”, står det på en plakett på marken.

Rutan skapades i fjol som en del av en konstutställning av regissören Ruben Östlund och hans tidigare producent Kalle Boman. Men den är också en förstudie till Ruben Östlunds nästa film, The Square, som skildrar konsekvenserna av att en sådan ruta placeras i en europeisk stad. Inspelningarna har just börjat.

– Jag tycker att det är lockande med en idé som inte är kopplad till någon höger- eller vänsterfråga. Rutan vill påminna oss om vissa samhällsbyggande värderingar och få oss att ta ställning till vårt individuella ansvar!

Det hela började med att Kalle Boman i ett projekt för Forum för levande historia föreslog att man skulle göra Nybroplan i Stockholm till en fredad plats. En plats där man utan risk skulle kunna ställa ifrån sig sina väskor.

LÄS VIDARE HÄR (MODERNFILOSOFI.WORDPRESS.COM)

Annonser
%d bloggare gillar detta: