Steg för steg flyttar vi ut i rymden | Forskning & Framsteg

Michiko Morooka på Institutet för rymdfysik i Uppsala har köpt en bit mark på planeten Mars. Hon öppnar en mapp i stort format och visar rödtonade dokument som förkunnar att hon och hennes man är ägare till ungefär en halv fotbollsplan på en viss position.

– Det var när vi gifte oss som vi köpte det, på skoj.

Är rymdstationen en återvändsgränd eller en språngbräda vidare ut i rymden?

Tidigare jobbade hon med ett instrument på farkosten Maven, som kretsar kring Mars. Vid det här laget är det flera år sedan hennes eget arbete handlade om den röda planeten. Men hennes intresse lever vidare, och hon tycker att människor bör resa dit.

– Många tycker att det räcker med sonder. Men att vara där och se saker med egna ögon, det är något annat. Människor kan också tänka själva och göra andra saker än maskiner kan.

Mänsklig rymdfart har väckt både positiva och negativa känslor ända sedan möjligheten började diskuteras på allvar. Astronomen Richard van der Riet Woolley var en av skeptikerna. I en intervju 1956 i tidskriften Time, sa han att pratet om rymdfart var nonsens och att det skulle gå att lära sig mycket mer om universum genom att lägga pengarna på astronomisk utrustning. Bara ett år senare överrumplades världen av Sputnik, den första satelliten.

LÄS VIDARE HÄR (FOF.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: