Rubens ruta | Tidningen Vi

Handen på hjärtat.

Vem litar du på? På vilka? Vad?

När du läst färdigt den här texten skulle jag vilja att du fattar ett beslut kring de här tre – till synes enkla – frågorna.

Föreställ dig den scen jag nu ska beskriva:
Du är en av många i en ringlande kö. Framför dig en spärr, ett räkneverk, två ingångar. I samma stund du väljer den högra ingången har du svarat ja till påståendet ”jag känner tillit till mina medmänniskor”. På väggen ovanför vänster ingång är skrivet: ”Jag saknar tillit till mina medmänniskor.”

Jag gissar att du gör som de flesta, väljer de tillitsfullas väg. De tryggas, välvilligas. När du går genom spärren och viker av till höger ljuder en hög signal, räkneverket registrerar dig, ingen i kön kan undgå ditt val. Väl innanför snirklar sig en smal gång. Plötsligt blir det stopp. En skylt förmanar: ”Lägg din mobil och plånbok på bordet.”

Kontanter, kreditkort, mobil – ska du bara lämna dem där? Hur kan du vara säker på att ingen norpar åt sig dina saker? Vad väntar längre fram? Vill de ha dina kläder? Vilka är egentligen de? Kanske går det att vända om, att byta ingång?

LÄS VIDARE HÄR (VI-TIDNINGEN.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: