Utvisningarna som väckte en folkrörelse | Blank Spot Project

I rask takt vandrade människor ut från de olika tågperrongerna på Stockholms centralstation. Många resenärer bar rött denna lördag i mars, än fler hade fäst en röd tråd på sina ytterkläder. En symbol som uttryckte att de var en del av ”Röda tråden marschen” som arrangeradess av rörelsen ”Vi står inte ut – men slutar aldrig kämpa”.

Manifestationer hade genomförts över hela Sverige. Men i dag var det den stora finalen och människor hade rest hit från hela Sverige för att visa sitt stöd för barn som flytt till Sverige på egen hand, men även för att protestera mot regeringens asylpolitik.

Tre demonstrationståg med Medborgarplatsen som gemensamt mål skulle avgå från Gullmarsplan, Skansen och Hornstull.

– De sista två veckorna har varit extremt hektiska i och med alla manifestationer vi har arrangerat. Men nu är det bara att låta allting ske, sade Sara Edvardson Ehrnborg, en av rörelsens fyra grundare.

2012 fick Sara jobbet att driva en nystartat kommunal mottagningsenhet för nyanlända ungdomar i sin hemkommun. Redan de följande åren började hon se en ökning av antalet människor som sökte asyl i Sverige.

– Vi tog emot många 2013, 2014 och våren 2015 började vi höra om stora vandringarna genom Europa. Så vi mobiliserade på vår enhet, berättar Sara.

LÄS VIDARE HÄR (BLANKSPOT.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: