Göran Lambertz pinsamma hemlighet | Magasinet Filter

Det är tisdagen den 26 november 2013. SVT ska sända min och Jenny Küttims dokumentär Kvinnan bakom Thomas Quick och jag sitter i Veckans brott-studion för att vara med i en debatt som ska sändas efter dokumentären. I boken Mannen som slutade ljuga har jag avslöjat att Quickutredningarna styrdes av pseudovetenskapliga idéer från Quicks terapi. Denna kväll ska 1,3 miljoner svenskar få se smygbandade intervjuer med några som var med i den troende gruppen runt den falska seriemördaren.

Sture Bergwall har nyligen friats från det sista av de åtta morden efter en fem år lång resningsprocess. Elva åklagare och femton hovrättsdomare har i resningsansökningar, förklaringar och beslut bekräftat allt som Hannes Råstam avslöjade om Quickutredningarna. Till och med justitieministern talar om skandal. Men det finns en hög jurist som fortfarande tror att Bergwall är en mördare. Han heter Göran Lambertz och är domare i Högsta domstolen.

Lambertz väntar i kulisserna medan Camilla Kvartoft intervjuar Sture Bergwall, som fått permission från Säter och kommit till Stockholm. Han kallar Lambertz för »rättshaverist«. När Bergwall gått ut tar den gänglige Lambertz hans plats vid studiobordet. Kvartoft frågar om vår dokumentär förändrat hans syn på trovärdigheten i Quicks erkännanden. »Nej, det har den inte«, svarar Lambertz på klingande östgötska.

LÄS VIDARE HÄR (MAGASINETFILTER.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: