Dagens öga | Svensk Tidskrift

Hon föddes 1876 som enda dotter till den framgångsrike ägaren till stadens hattaffär och dennes första hustru. Hennes namn var Margaretha Geertruida Zelle men inom familjen kallades hon rätt och slätt Grietje. Tjockt mörkt hår, bruna ögon och bronstonad hy skilde ut henne från omgivningen. Det viskades att hon kunde vara av judisk börd eller ha sitt ursprung i någon exotisk nederländsk koloni. Hur som helst älskades hon innerligt av sin far som kallade henne ”en orkidé bland smörblommor”.

När Margaretha var tretton år drabbades familjen av ekonomisk katastrof. Fadern gick i konkurs till följd av misslyckade aktieaffärer och tvangs sälja både hus och bohag. Ett par år senare dog modern, och fadern fick be släktingar ta hand om barnen. Margaretha hamnade hos sin gudfar som efterhand lät förstå att hon inte var önskad i hushållet. Hon skrevs in på ett lärarseminarium i Leyden, där det inte dröjde länge förrän rektorn utsatte den attraktiva sjuttonåringen för närmanden. Sorgligt nog riktades omgivningens ogillande mindre mot honom än mot den ensamma elev som var hans offer.

Margaretha flydde till en farbror i Haag, där hon en dag uppmärksammade en annons under rubriken ”Personligt” i tidningen. Den lydde: ”Officer på permission söker bekantskap med trevlig flicka i syfte att ingå äktenskap”.

LÄS VIDARE HÄR (SVENSKTIDSKRIFT.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: