Folket och eliterna i vår tid | Kvartal

”Förhållandet mellan de styrande och styrda är ett klassiskt problem inom politisk analys och politisk forskning. Det är ett område där det föreligger en serie teorier om hur det är, en serie teorier om hur det bör vara, och en serie teorier om anledningen till att det är som det är (och inte som det borde vara).”

Så inleddes recensionen av Leif Lewins Folket och eliterna i Statsvetenskaplig Tidskrift år 1970. Efter populismens framgångar har tanken på en samhällselit som är åtskild från folket blivit politiskt laddad, men som recensenten Ulf Torgesen antyder är den vanlig genom historien. Anledningen till det kroniska intresset är förstås att problematiken är reell – alla samhällen tillämpar en arbetsdelning där ett litet antal personer har den politiska, ekonomiska och kulturella makten att bestämma i gemensamma angelägenheter. Hur relationen mellan styrande och styrda ser ut, och bör se ut, är således frågor att återvända till igen och igen.

Just nu, efter populismens framgångar, kritiseras föreställningen att det finns en motsättning mellan ett enat folk och en enad elit. Som Peter Santesson påpekar i ”Eliten som försvann” (Kvartal, 6/5 2017) är det dock något som skaver med avståndstagandet från denna populismens världsbild.

LÄS VIDARE HÄR (KVARTAL.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: