Ingen konst für alle | Fokus

En eftermiddag i april 2011 promenerade Ron Perelman, finans- och företagspirat god för omkring 12 miljarder dollar, nedför Madison Avenue. Hans kala huvud glänste som en putsad kanonkula och en jämn, vit tandrad gnistrade när han log.

Vårsolen nådde inte ner mellan skyskraporna till gatan, men ljuset var milt och föll på ett inbjudande sätt in i skyltfönstren. Plötsligt stannade Perelman.

Där hängde det. Mot turkos botten guppade något som kanske var orange båtar. Halva duken täcktes av gul text. Det var ett av Cy Twomblys graffitiverk. Och ett riktigt slående sådant. Perelman hade inte sett det tidigare, trots att han var nära vän till galleristen och besökte hans gallerier ofta, men det här var ett verk Perelmans samling behövde. Han öppnade glasdörren och klev in.

Twomblys verk var prissatt till 8 miljoner dollar. Perelman var beredd att lägga 6. En dryg vecka senare hörde Perelman av sig med ett nytt, högre bud, men då var verket sålt, enligt galleristen Larry Gagosian.

Det blev upptakten till en av de mest omtalade konflikterna i den globala konstvärlden.
Larry Gagosians galleri på Madison Avenue är bara ett av hans fem gallerier i New York, staden där världens supergallerier finns, med superkonst till superpriser.

LÄS VIDARE HÄR (FOKUS.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: