Spela med djävulen | Modern Psykologi

”Följande dag spelade hon bort allt hon ägde. Det var så det måste gå, ty när en person av det slaget hamnar på den vägen, bär det utför fortare och fortare, precis som en kälke i utförsbacken.”

Den ryske författaren Fjodor Dostojevskijs berättelse Spelaren, om några roulettspelande ryssar, är en lätt maskerad skildring av författarens eget spelande. Boken tillkom under 26 dagar som en delåterbetalning av hans spelskulder. Dostojevskij vann 10 000 mark första gången han spelade roulett och blev övertygad om att han hade ett system som skulle inbringa nya spelvinster. Rouletten tog ett järngrepp om författaren som i perioder var så skuldsatt att svälten stod för dörren. Inför sin bröllopsresa pantsatte han alla ägodelar, inklusive sin vigselring, för att fortsätta spela. Spelaren är en insiktsfull beskrivning av ett tillstånd som länge har varit välkänt men först i våra dagar har blivit erkänt – spelmissbruk.

När den så kallade psykiatribibeln, diagnosmanualen Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM), utkom i en femte upplaga i fjol hade tillståndet bytt namn och kategori. Pathological gambling hade blivit disordered gambling och tagit plats bland mer etablerade missbruksdiagnoser som involverar alkohol eller narkotika.

LÄS VIDARE HÄR (MODERNPSYKOLOGI.SE)

Annonser
%d bloggare gillar detta: